El verano mágico en Cape Code

Russo

RUSSO, Richard, Ed. Alfaguara, 2010

Els nord-americans solen anar per davant. També en l’art i en la literatura, que, encara no fa mig segle, eren patrimoni europeu. Els escriptors que marquen tendència arreu del món són nord-americans, o residents als Estats Units, publicats per editorials americanes i promoguts per la seua indústria editorial. Richard Russo forma part de l’olimp literari nord-americà i, per consegüent, mundial. Però ho fa amb novel·les de tall europeu diguem-ne tradicional. Novel·les de família, de grups i de xarxes socials que es fan i es desfan moltes vegades al marge de la voluntat dels protagonistes. Com la vida mateix d’allà i també d’ací, lligada a fet atzarosos i incontrolables que potser no entraven en el nostre itinerari biogràfic previst ni desitjat.

El verano mágico en Cape Code n’és el darrer lliurament, després d’Empire Falls, que fou premi Pulitzer el 2002 i de la monumental Puente de los Suspiros. De prosa sempre cristal·lina, Russo no solament es fa llegir amb plaer sinó que ho fa amb una ironia que semblaria impossible per a uns temes que el lector pot tindre ben encarnats al seu medi vital més pròxim.

Els americans, hi insistisc, van per davant; però, almenys en la desestructuració de la vida tradicional i un cert desarrelament vital, ja els toquem el tòs. Massa que ho sabem. Llegim els seus autors i ens coneixerem nosaltres mateixos.

 

 

Publicat a la revista Silenci, València, estiu del 2010.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s