Orhan Pamuk

Pamuk

Orhan Pamuk  (Istanbul, 1952) va rebre l’any 2006 el Nobel de Literatura. L’editorial valenciana Bromera en té els drets d’edició en català. En la col·lecció l’Eclèctica ja va publicar fa temps El castell blanc i Em dic vermell, a més d’Istanbul, ciutat i records, unes memòries sobre la vida de l’escriptor a la pròpia ciutat. Ben mirat, una sentida carta d’amor agredolç, amb perdó per la redundància. Potser la carta d’amor a la pròpia ciutat i a la pròpia cultura més apassionada i ambivalent que jo haja llegida mai.

Bromera va publicat també Altres colors, el primer llibre publicat per Pamuk després de la recepció del Nobel. Es tracta d’un recull de proses diverses, des de la reflexió política a l’assaig literari, sempre amb una qualitat estilística marca de la casa, excel.lent. Per al meu gust, són especialment sentides les pàgines dedicades per l’autor a la mort del pare o l’evocació de la primera vegada que va viatjar fora del seu país. La comparació de la vida d’Istanbul amb la metròpoli mundial de Nova York és d’una impagable i terapèutica lucidesa, una escissió imprescindible si nos ens conformem amb visions massa harmòniques i castrants de la pròpia identitat. Un enriquiment, si bé ho mirem, de la nostra manera de ser persona i d’estar al món. El lector també hi trobarà el magnífic discurs de recepció del Nobel a Estocolm, un document excepcional.

Orhan Pamuk és un home de cruïlla, contestat pels ultranacionalistes del seu país, i en conseqüència membre destacat de la noble tribu d’heterodoxos del pensament. La seua mirada crítica és un trampolí des d’on impulsar-se per la via de la modernitat, una post de salvació enmig de les aigües tèrboles d’una certa idea de la tradició. “La infelicitat és odiar la ciutat i odiar-se un mateix” assegurava Pamuk en Istanbul. Aquest fet, tan ambivalent també, fermenta la seua millor literatura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s