Claudio Magris

Magris

Claudio Magris és un dels meus escriptors europeus preferits, a l’alçada del desaparegut W.G. Sebald (1944-2001) o de l’addictiu, malgrat les repeticions circulars i obsessives, Enrique Vila-Matas.

Magnífic narrador, amb obres mestres com ara El Danubio (1986) o Microcosmos (1999), que no s’acaben mai malgrat les relectures, Magris és alhora un profund assagista tal com va demostrar en Utopía y desencanto. Historias, esperanzas e ilusiones de la modernidad (1999) i després en La història no s’ha acabat (2008), un volum, el darrer, que, vés a saber per què, em remire aquests dies estiuencs sota la morera.

L’objectiu d’intervenció pública de l’assagista troba en l’articulisme periodístic el mitjà d’expressió més natural, i com és –o era– també natural de pensar, un suposat auditori afamat d’idees. De fet, La història no s’ha acabat és un recull d’articles sobre ètica, política i laïcitat publicats al Corriere della Sera, un dels diaris vegetals d’Europa considerats de referència. El títol del llibre de Magris, no cal dir-ho, és una resposta al pamflet sobre La fi de la història (1992) en què el nordamericà Francis Fukuyama defensava que la història humana entesa com a lluita entre poders ideològics havia passat avall. Tota una declaració d’intencions neoconservadores que van comprar ací i allà tota mena d’intel·lectuals acrítics, amb perdó per la contradictio in terminis.

Segons confessa el mateix Magris, “els capítols d’aquest llibre són articles que van sorgir en diverses ocasions, estimulats per algun fet, cridaner o menut, que exigia una presa de posició, una protesta, un testimoniatge, una anàlisi, una sàtira.” Ben clar queda l’objectiu de Magris, fins i tot al cap dels anys. Llegir Magris, al cap dels anys, continua sent un gran estímul per a tornar a fer-se segons quines preguntes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s