El pacte autobiogràfic de Philip Roth

Roth

Durant anys, edició rere edició, el meu admirat Philip Roth aspirava al Premi Nobel de Literatura.  Els fidels, que en som legió al món sencer, ens en decebíem un any i un altre també. La seua mort ara fa uns mesos ha deixat en ridícul per sempre les eminències del jurat, tan sàvies i objectives com es vulga.

Aquests dies d’estiu repasse Los hechos (2008), publicat originàriament el 1989. A primera vista, es tracta d’un llibre autobiogràfic en sentit estricte. Però el lector lleial a Roth sabrà de seguida que això és una mentida a mitges, que és el que més s’assembla a una veritat. Al capdavall, la prosa de Roth trenca sempre els rígids límits dels gèneres i recrea una nova frontera literària altament creativa i suggeridora: la que s’estén entre la imaginació i les múltiples vides de l’escriptor.

Com en Patrimonio, ací Roth es despulla literalment davant del lector, amb les crosses d’una prosa de no-ficció o no-narrativa, si vostès volen. Però això mateix, com deia, és el que ha cultivat, si bé ho mirem, en tota la resta de la seua obra diguem-ne de ficció pura –diguem-ne narrativa, per anomenar-la d’una manera objectiva segons els cànons. La pastoral americana, Me casé con un comunista o La mancha humana en són exemples evidents. Una trilogia que, per ella mateix, ja hauria justificat el Nobel que no ha arribat.

Los hechos és una mena de making off dels orígens vitals i literaris de Roth: el marc que explica una identitat en diàleg entre l’herència cultural i l’evolució biològica de l’home que hi ha dins de l’escriptor. La cruïlla entre els fets és, precisament la biografia literària –la vida escrita–, entesa com a producte públic pactat amb un mateix. Al capdavall, alguns escrivim, precisament, per reinterpretar, apamar i fixar la nostra pròpia existència. El lector pot llegir aquest llibres amb la disposició que vulga. Sense oblidar mai que els escriptors no som notaris.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s