Una altra llibreria que tanca

0_002

M’agrada passejar-me sol per la ciutat, especialment fora d’hores i d’horaris convencionals. Només pel gust de passejar, sense destinació concreta ni intencionalitat manifesta. Per qualsevol ciutat, inclosa la ciutat de València, que és la que tinc més a prop.

Avui, entrant pel carrer Ambaixador Vic de València, m’he topetat de cara, com sempre, la llibreria Leo, on he presentat tres dels meus quatre darrers llibres. Una llibreria càlida, amb bon fons de llibres estrangers, sovint difícils de trobar. Hi he adquirit també dotzenes de llibres d’interès, en espanyol i en català. Una bona llibreria. Leo ha abaixat la persiana, segons anuncia un cartell impersonal, sense més explicacions. Un altre desastre per a la cultura, en general, i per a la ciutat de València, en particular, he pensat de seguida entre mi. També per a mi mateix, que he perdut una referència urbana per orientar-me en els meus passejos per la ciutat i un fons de llibres on espigolar a la recerca de la troballa que no buscava però esperava.

La premsa valenciana no n’ha dit res. O jo no me n’he assabentat, que tot pot ser. L’estiu té aquestes coses. Pot ser que el tancament d’una llibreria no siga ja un fet noticiable. Fa temps que la premsa valenciana escrita, oral i audiovisual em sorprén en les seues cobertes i escaletes. No les entenc, però deu ser cosa meua, naturalment, una mica fora de punt. A l’abocador de la xarxa, on hi cap qualsevol misèria i bagatel·la, no hi he vist la notícia tampoc.

No en sé les raons del tancament, que poden ser de model de negoci o senzillament per la pressió immobiliària, com en altres negocis urbans, o vés a saber. Tant se val això, ara. Siga com vulga, l’ecosistema cultural valencià es desfà a poc a poc a la ciutat de València, immergit en un cara avall sense aturador. El tancament de llibreries o de cinemes és tot un indicador. La llibreria, com la sala de cinema, és el punt de venda finalista d’una cadena de valor que comença en l’escriptura, en la creació personal, i que s’allarga en un procés que genera discurs i també riquesa. Però el tancament d’una llibreria o de la sala de cinema comporta, alhora, l’erosió d’un una cert model de cultura urbana, la qual hauria de potenciar els llocs de trobada i les indústries culturals com dos eixos estratègics imprescindibles. No sé si m’explique, que potser no, cada dia més al marge del “sentit comú” cultural hegemònic.

La desaparició de la llibreria Leo s’inscriu en una espiral de canvis alarmants que exigeixn noves polítiques públiques per banda dels governs. Polítiques radicals, no solament cosmètiques. Polítiques sobre els models de negoci i els usos dels establiments –no solament sobre les façanes més o menys interessants pel seu valor estètic! La crisi del teixit urbà –pense en Leo, però també en els cinemes, en forns, cafés o comerços tradicionals que passen avall– són la punta de l’iceberg d’un problema cultural i econòmic de gran profunditat que els governants no veuen o no volen veure. Ni els de la Generalitat ni els de l’Ajuntament, per molta burumballa cultural que reciten. Deuen tenir unes altres prioritats, que no sé quines són, aquesta és la veritat.

Finalment, una ciutat europea sense cafés, sense cinemes, sense forns o sense llibreries és una trista i impersonal urbanització, una ciutat en trànsit cap al model urbà diguem-ne americà, només per entendre’ns. Jo, almenys, ja m’entenc. Un model, per cert, que ja qüestionen els alcaldes de Nova York o San Francisco, implicats en la recuperació d’espais públics i parapúblics que doten de capital social les respectives ciutats. Com per exemple, els cafés, els cinemes i les llibreries.

Leo estava situada al carrer de la Cultura, segons el nou nomenclátor de l’ajuntament de València. I protegida, segons veig, per una bandera espanyola. Ni una cosa ni l’altra l’han salvat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s