El preu de l’escriptura

Converses

Un dia, ja fa molts anys, li vaig preguntar a Joan Fuster per la seua manera d’escriure els articles que cada dia havia de preparar com a literatura alimentària –per “passar casa”, segons l’expressió que, a ell, li agradava d’utilitzar.

–”Primer, pose el full a la màquina d’escriure”, em va contestar –més seriós que un plat d’arròs.

–”En acabant”, va continuar, com qui diu la darrera paraula, “hi pose el títol de l’article al cap de dalt del full. Mamprenc a escriure la primera ratlla, d’esquerra a dreta i de dalt a baix, i una darrera de l’altra. Quan porte hora i mitja, ja estic perdent diners”, va rematar sense cap gest d’ironia al rostre. Com el mestre que passa un consell savi a l’aprenent que encara desconeix els secrets de l’ofici de l’artesà.

Ara mateix, porte 4 hores davant de la pantalla de l’ordinador intentant pentinar definitivament un article d’encàrrec pel qual em pagaran 30 euros bruts, amb el corresponent 15% de retenció a compte de l’IRPF. Mentrestant, la persona que m’ajuda en les tasques de la casa, que acaba d’anar-se’n, li he pagat 30 euros per tres hores de faena …

Si Joan Fuster alçara el cap, no podria tampoc “passar casa” i se’m riuria, burleta, per sota del nas, del negoci de l’escriptura.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s