La rajola d’Auschwitz

IMG-20181123-WA0001

Dijous passat vam presentar Tot entra en el pes al Cafè l’Infern de Massalfassar. Durant l’acte, l’amic periodista Vicent Garcia Devís em va fer una entrevista per mirar de descabdellar algunes parts del llibre. De forma inesperada, Vicent va traure de la motxilla una rajola refractària de l’antiga fàbrica de Nolla de Meliana –on havia treballat son pare i bona part de la meua família– i em va demanar què em portava. Com és natural, Vicent havia llegit amb atenció Tot entra en el pes i coneixia de primera mà les meues enrònies sobre una rajola com aquella trobada a Auschwitz.

Ací en deixe un tast del text inclòs a Tot entra en el pes

Fa uns mesos, Juan Rodrigo, un bon fotògraf que viu a Meliana, va penjar al Facebook la imatge d’una rajola refractària que portava impresa la marca “Nolla”. Em va cridar l’atenció perquè Nolla va ser l’empresa de més anomenada del meu poble.

(…)

Des del trasllat al poble, Nolla va establir dues línies de producció: el mosaic policromat i l’atobó refractari. Per aquella època, es va registrar a Meliana una gran mortalitat entre la gent que va treballar en l’elaboració del refractari.

Com qui no diu res, Juan Rodrigo havia escrit, a sota de la foto de la rajola, el topònim Auschwitz. Vaig quedar d’una peça, desconcertat. Quin significat té aquest topònim de ressonàncies tan tètriques en aquella fotografia? Una rajola de Nolla, de Meliana, a Auschwitz?

(…)

Enxarxat en les meues enrònies, ahir vaig tornar al Gurugú i vaig esmorzar amb Vicent Ruiz, un historiador autodidacta que tothom reconeix com el millor coneixedor de la història de Nolla i dels Nolla (…). Segons em va contar Vicent, molts treballadors de Nolla que van contraure la malaltia provocada per la pols de l’atovó havien estat alliberats del servei militar gràcies a les influències dels propietaris de la fàbrica, perquè, segons ells mateixos, “treballaven per a la guerra”. Vaig quedar de pedra una altra vegada. A la primeria dels anys 40, a Meliana, treballaven per a la guerra? (…)

Què feia una rajola de Nolla, feta a Meliana, a Auschwitz, aquesta és la pregunta que em tortura. La resposta —que espere amb candeletes— pot tenir conseqüències incalculables. Pel fil es trau el cabdell, solem dir a l’Horta. Doncs, això mateix, mirarem de seguir-lo…

 

 

Si teniu interès, podeu demanar el llibre directament a l’editorial:

http://vincleeditorial.com/producte/tot-entra-en-el-pes/

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s