L’hora de passar comptes

978840905271

(Us deixe el darrer apunt del meu darrer llibre: Tot entra en el pes. Una dècada de costos i guanys. Potser us fa paper precisament ara, entre l’eixida i l’entrada d’any, època de balanços i propòsits. Que us vaja la mar de bé l’any 2019 i moltes gràcies per les atencions i les complicitats durant el 2018).

 

David Rieff, fill de Susang Sontag, acaba de publicar un suggeridor llibre intitulat Elogio del olvido. El llibre dissecciona, amb gran erudició, els interessos que s’arreceren sota les diferents maneres de recordar –i també d’oblidar, quan això convé. Segons Rieff, la majoria dels intel·lectuals jueus, per exemple, s’autoimposen com un precepte l’obligació de la memòria. Però els lectors de Philip Roth, d’inequívoca cultura jueva, sabem que l’escriptor insisteix sovint en la necessitat de “recordar oblidar”. “Quan les coses reals ja no són el que eren”, deia per la seua banda Jean Baudrillard, “la nostàlgia assumeix el seu significat més complet”. Aquest darrer és el gran perill de la literatura autobiogràfica, pense mentre enllestisc aquest dietari de costos i guanys. De fet, la percepció del passat canvia segons els esdeveniments del present i pel mateix fet de recrear-los més o menys literàriament.

Sempre passa el mateix riu, i sempre les seues aigües són diferents”, diu la sàvia sentència d’Heràclit. I, certament, el flux de la vida és incessant, però poc compassat ni canònic. Cadascú hi respira entre la voluntat tenaç i l’atzar inesperat. Entre allò que som per origen involuntari i allò que hem aconseguit amb esforços afegits. En unes èpoques, d’una forma plàcida; en unes altres, turmentat pel dolor de l’edat. El pas del temps no és sinó l’aigua del riu d’Heràclit: constant, però renovada al pas dels dies. I a l’hora de passar comptes, si val la pena de passar comptes, com diu la meua amiga Rosario, “tot entra en el pes”.

Si us interessa el llibre, el podeu trobar a les principals llibreries de Catalunya i el País Valencià. També el podeu demanar directament a l’editorial per mitjà de la seua pàgina web i el servei de venda on line:

Tot entre en el pes, Ed. Vincle, València, 2018.

https://vincleeditorial.com/producte/tot-entra-en-el-pes/

 

 

 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s