La màfia

“Sam Giancana menyspreava la classe política, per hipòcrita, però va posar tot el seu poder perquè Kennedy s’imposara a Nixon en les eleccions presidencials.”

 

Escrit avui fa 25 anys, dins del meu dietari Espill d’insolències (Bromera, 2000).

 

 

7-IX-95

 

M’agrada molt –com a lector, com a espectador– el tema de la màfia, el doble fons: el poder real.

Ahir vaig veure un excel.lent reportatge sobre Sam Giancana, el mafiós més poderós de Chicago. Tota una lliçó de política i de vida. En aquell temps, als EUA, un italià, com un polonés o un irlandès no era ningú ni podia aspirar a cap mena de mobilitat social. L’única solució era la delinqüència, el joc brut. D’ací va nàixer Sam Giancana. A poc a poc, segons relatava un nebot seu, es va convertir en un assassí compulsiu. Diuen que gaudia del patiment i de la mort dels seus rivals. Havia participat en els fets de Sant Valentí contra els enemics de Capone per a qui volia treballar. Amic íntim de Sinatra i de Batista, va tenir gran negocis a l’illa de Cuba, país que la màfia va convertir en casino i bordell. De fet, poc després que Castro derrocara Batista, el govern americà, per mitjà de la CIA i amb la col.laboració de la màfia, van intentar assassinar Castro. Va arribar a tenir un poder absolut sobre polítics, jutges i sindicats. A Las Vegas, a Chicago, a L’Havana.

Sam Giancana menyspreava la classe política, per hipòcrita, però va posar tot el seu poder perquè Kennedy s’imposara a Nixon en les eleccions presidencials. Giancanna ho va celebrar, perquè creia que havien guanyat ells –que havien guanyat gràcies a ell. John Kennedy, el pare de Robert i John, era, en realitat, un dels seus. O, almenys, així ho considerava Giancanna, perquè el patriarca dels Kennedy havia estat contrabandista. I va arribar a creure que els Kennedy eren seus i treballaven per a la família. Però, els Kennedy, desagraïts, li ho pagaren declarant la guerra a l’anomenat crim organitzat.

Ni la CIA ni la màfia estaven molt satisfets amb el president, segons va predir una cambrera a Nova Orleans, lloc on els grans capos tenien propietats. Poc després, JFK va ser assassinat. El 1974, Giancanna, vell, va ser expatriat de Mèxic, on vivia, als EUA. El 1975 va ser assassinat quan estava a punt de declarar en el juí sobre la conspiració contra Fidel Castro. Les preguntes queden en l’aire: Qui matà Kennedy ? Qui matà Oswald ? Qui matà Giancanna ? Qui és la màfia ?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s