L’espiral del silenci (i el carro del guanyador)

Text escrit avui fa 25 anys.

Espill d’insolències (Bromera, 2000)

10-II-96

 Una nova majoria s’acosta, segons conten les enquestes preelectorals. La gent que coneixes no en forma part, diuen, però la comptabilitat demoscòpica augmenta més com més va. Supose que deu ser l’efecte del famós carro del guanyador. O del no menys famós jo, personalment, m’adaptaré al règim que vinga, del gendarme de Casablanca.

 Alexis de Tocqueville en va parlar el 1856 a l’Antic Règim i la Revolució a propòsit de la difusió de les idees contràries al cristianisme: “els qui negaven el cristianisme alçaven la veu i els qui hi creien callaven: passà el que hem vist passar sovint des d’aleshores, i no només en qüestions religioses, sinó en qualsevol matèria. Els homes que mantenien l’antiga fe tingueren por de trobar-se sols i (…) s’uniren a la multitud malgrat no pensar com ella”.

La por a la solitud té els mateixos efectes que l’angoixa, els mateixos que la incertesa: la identificació amb les propostes suposadament establides, majoritàries. La insuficiència d’informació n’és sempre l’element difusor. Els mitjans de comunicació solen contribuir-hi i la gent s’afanya a autoidentificar-s’hi com una pràctica que n’evite l’aïllament i la marginació. Com més es difon un cert consens, més gran és el silenci de la dissidència.

“Per tot això –afegia Alexis de Tocqueville– allò que no era sinó el sentir d’una part de la nació semblà l’opinió de la majoria; des d’aleshores sembla irresistible també als ulls d’aquells que li atorgaven una aparença falsa.

Mentre tot això arriba, la lectura d’Albert Camús em fa una companyia higiènica: “us menyspree profundament perquè, havent pogut tant, heu fet tan poc”. I que cadascú se’n ratlle les que vulga.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s