Espill d’insolències

Darrers escrits de l’any 1992.

24-XII-92

Tomàs el Cínic, aquell personatge de L’escola dels dictadors d’Ignazio Silone ho diu d’una manera rotunda: “Una dictadura és un règim on els homes, en compte de pensar, citen. I citen tots el mateix llibre, el que és l’autoritat.”

Ara falta saber quin és!

28-XII-92

El sexe? En el sexe, com en tantes altres circumstàncies de la vida, la sensació més rutinària i universal és creure’ns desaprofitats.

30-XII-92

Va nàixer a València durant l’any 1492, ara ha fet els cinc-sents anys. En la seua biografia es reflecteixen tots els conflictes polítics que sacsejaren Europa i el món de la primera part del segle XVI. És l’època del descobriment d’Amèrica, de la conquista de Granada i la unificació cristiana, de l’expulsió dels jueus, de l’accés al papat del Borja Alexandre VI, de la creació de la Universitat de València i, sobretot, de la Inquisició.

Llegit i respectat per homenots com ara Montaigne, Descartes i bona part del repertori de la Il.lustració francesa, Joan-Lluís Vives és una autèntica fita del pensament modern. En una de les seues darreres cartes a Erasme, es lamentava del clima de crispació que l’envoltava: “Vivim temps difícils en què no podem parlar ni callar sense perill”.

I així fins ara mateix.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s